Απονεμήθηκαν τα βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για βιβλία παραγωγής 2012 στο θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης την Τρίτη 2 Απριλίου 2013 στις 19.00 το απόγευμα . Δεν δόθηκε το Βραβείο «Unicef» σε βιβλίο που προάγει τους σκοπούς της Unicef και έχει εκδοθεί το 2012 με αθλοθέτη την Ελληνική Επιτροπή Unicef, καθώς κανένα βιβλίο δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία.
Στη Ζωή Βαλάση απονεμήθηκε το βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» για το σύνολο του έργου της. Ανακοινώθηκαν, επίσης, οι υποψηφιότητες της Σοφίας Μαντουβάλου και της Ντανιέλας Σταματιάδη για το βραβείο Άντερσεν για τη συγγραφή και την εικονογράφηση αντίστοιχα.
Τα βραβεία ανά κατηγορία είναι: Βραβείο «Κωνσταντίνος Π. Δεμερτζής» σε εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για την Παιδική-Νεανική Λογοτεχνία (Αθλοθέτης: Εκδόσεις Άγκυρα). Απονεμήθηκε στον Μανώλη Χαλκιαδάκη.
Βραβείο «Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος» σε εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για την Παιδική-Νεανική Λογοτεχνία (Αθλοθέτης: Εκδόσεις Ψυχογιός).
Απονεμήθηκε στον Ευάγγελο Αντωνόπουλο και στην Ευαγγελία Πολυμένου.
Βραβείο «Παντελής Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση (Αθλοθέτες: Πάνος Αλέφαντος και Εκδόσεις Καστανιώτη).
Απονεμήθηκε στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος» του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου.
Βραβείο σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Φιλαναγνωσία, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο. (Αθλοθέτης: Εκδόσεις Πατάκη). Απονεμήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού «Ο Αριστοφάνης» στο Μόναχο Γερμανίας για το πρόγραμμα Εβδομάδα Παιδικού Βιβλίου.
Βραβείο «Κυριάκος Παπαδόπουλος» για την προώθηση της Φιλαναγνωσίας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως του διαδικτύου (Αθλοθέτης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος). Απονεμήθηκε στο Ένθετο της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου».
Βραβείο σε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία. (Αθλοθέτης: Εκδόσεις Μίνωας). Απονεμήθηκε στον Σύλλογο Γονέων Μαθητών 6ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού.
Βραβείο σε επαγγελματία βιβλιοθηκονόμο για τη δράση του σε παιδική και νεανική βιβλιοθήκη ή τμήμα βιβλιοθήκης. (Αθλοθέτης: Εκδόσεις Λιβάνη). Απονεμήθηκε στη Σωτηρία Νικολού για το διάστημα που εργάστηκε στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Κρωπίας.
Βραβείο σε σχολικό-μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής-νεανικής λογοτεχνίας. (Αθλοθέτης: Εκδόσεις Μεταίχμιο). Απονεμήθηκε στην περιοδική έκδοση των μαθητών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων Αττικής «Τα Δελφινάκια του Σαρωνικού».
Βραβεία σε δημιουργούς βιβλίων παραγωγής 2012
Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά (σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν βιβλία με κείμενο μικρής έκτασης, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού). Απονεμήθηκε στον Σάκη Σερέφα για το Μια τρύπα στο νερό (Εκδόσεις Μεταίχμιο).
Βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση (picture book ή album) για το κείμενο και την εικονογράφηση.
Απονεμήθηκε στον Αλέξη Κυριτσόπουλο για το Βεγγαλικά - ένα παραμύθι εμπνευσμένο από ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου (Εκδόσεις Ίκαρος – Μουσείο Μπενάκη) και στις Βάσω Ψαράκη και Σοφία Μαντουβάλου για Το αρχοντόπουλο που έγινε πύργος (Εκδόσεις Πατάκη).
Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα μυθιστορήματος ή εκτενούς παραμυθιού για παιδιά έως 12 ετών.
Απονεμήθηκε στη Σύρμω Μιχαήλ, Μα πού πήγαν οι νυχτερίδες (Εκδόσεις Μεταίχμιο).
Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού ή νεανικού μυθιστορήματος, για παιδιά από 13 ετών και άνω.
Απονεμήθηκε στη Μάγια Δεληβοριά, Η αλφαβήτα της εφηβείας (Εκδόσεις Κέδρος).
Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου γνώσεων για παιδιά.
Απονεμήθηκε στη Μαρία Αγγελίδου για το βιβλίο  Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος (Εκδόσεις Μεταίχμιο).
Βραβείο σε μεταφραστή ξένου βιβλίου για παιδιά και νέους, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά το 2012.
Απονεμήθηκε στη Μαργαρίτα Ζαχαριάδου για το βιβλίο Το τέρας έρχεται του Νες Πάτρικ (Εκδόσεις Πατάκη).
Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο/η συγγραφέα, του οποίου το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει πρώτη φορά το 2012. Ο συγγραφέας δεν πρέπει να έχει άλλοτε εκδώσει οποιοδήποτε λογοτεχνικό κείμενό του, σε καμία μορφή.
Απονεμήθηκε στον Ανδρέα Αρματά για το Η Λελέκα σηκώνει κεφάλι (Εκδόσεις Πατάκη).
Στους διεθνείς τιμητικούς πίνακες αναγράφονται:
Στην κατηγορία Κειμένου: το βιβλίο Τα οικογενειακά των τεράτων της Νανίνας Σακά – Νικολακοπούλου (εικονογράφηση Διατσέντας Παρίση, Εκδόσεις Λιβάνη).
Στην κατηγορία Εικονογράφησης: η Οδύσσεια της Ίριδος Σαμαρτζή (κυκλοφορεί με κείμενο της Μαρίας Αγγελίδου από τις Εκδόσεις Βιβλιόφωνο).
Στην κατηγορία Μετάφρασης: η μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη του βιβλίου Ψάρι στον Ουρανό του Φρίντρικ Έρλινγκς (κυκλοφορεί σε εικονογράφηση Δάφνης Μπέη από τις Εκδόσεις Πατάκη).
Για το Διεθνές Βραβείο Asahi της ΙΒΒΥ προτάθηκε η Βιβλιοθήκη «Αικατερίνη Λασκαρίδου».
Για το Βραβείο Άνστριντ Λίντγκρεν 2014 προτάθηκε η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.)
ΑΜΠΕ