Η μάθηση και οι δυσκολίες της :Γνωστική προσέγγιση
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Δ. Πόρποδας
Εκδότης: Του Ιδίου
Αριθμός Σελίδων: 359
Έτος Έκδοσης: 01-2005
Η μάθηση και η απόκτηση γνώσεων είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται με τη διατήρηση και εξέλιξη της ζωής. Μάλιστα, η ικανότητα του ανθρώπου να μαθαίνει κατέστησε δυνατή την πρόοδό του και την ανάπτυξη πολιτισμού. Βέβαια, σ αυτό συνέβαλε και η οργάνωση της μάθησης μέσα στο σύστημα της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά (ανεξαρτήτως ηλικίας) φοιτούν στο σχολείο (σε κάθε τύπο σχολείου) κυρίως για να μάθουν και να αποκτήσουν γνώσεις, προκειμένου όχι μόνο να επιτύχουν και να προκόψουν στη ζωή τους, αλλά και "να γίνουν Άνθρωποι".
Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται να αναλυθεί η πραγματικά σύνθετη λειτουργία της μάθησης προκειμένου να κατανοηθεί το πώς μαθαίνουμε και αποκτούμε γνώσεις και να συνειδητοποιηθούν οι δυσκολίες της λειτουργίας αυτής. Η ενημέρωση αυτή θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και χρήσιμη για εκείνον πουδιδάσκει, αλλά και επωφελής για εκείνον που μαθαίνει.
Η θεώρηση, μελέτη και ανάλυση της μάθησης που παρουσιάζεται σ’ αυτό το βιβλίο γίνεται από τη σκοπιά της Γνωστικής Ψυχολογίας. Αυτή η γνωστική προσέγγιση της μάθησης δεν οφείλεται απλώς στην ανάγκη υιοθέτησης των αρχών του «γνωστικού μοντέλου», αλλά και στο ότι η Γνωστική Ψυχολογία εκφράζει έναν άλλο τρόπο μελέτης και έρευνας του θέματος της μάθησης και απόκτησης των γνώσεων, αποσκοπώντας όχι στην τροποποίηση και συμμόρφωση της συμπεριφοράς, αλλά στην αναγνώριση και στο σεβασμό της ατομικότητας και ιδιαιτερότητας του κάθε προσώπου. Προσδιοριζόμενη από τέτοιο προσανατολισμό και στόχο, η Γνωστική Ψυχολογία εύστοχα έχει χαρακτηριστεί ως «επανάσταση στην Ψυχολογία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου