www.biblioasi.gr

www.biblioasi.gr
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη στο χώρο μου.

www.biblioasi.gr





170,000 τίτλοι βιβλίων... Όπως και να το πεις το βιβλίο θα το βρεις!!!



biblioasi.gr

Σελίδες

Digital Clock

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Γιορτάστε μαζί μας Κείμενα και εποπτικό υλικό για τις Εθνικές Σχολικές Γιορτές

Γιορτάστε μαζί μας
Κείμενα και εποπτικό υλικό για τις Εθνικές Σχολικές Γιορτές
Γιορτάστε μαζί μας

Συγγραφέας: Παπουτσή Βαΐα
Εκδότης: Ζήτη Πελαγία
Αριθμός Σελίδων: 296
Έτος Έκδοσης: 01-2008






Αναμφισβήτητα, οι εθνικές και άλλες γιορτές -κομμάτι αναπόσπαστο από τη σχολική πράξη- συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στη γενικότερη μόρφωση του μαθητή, ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν συνοδεύονται και από θεατρικά δρώμενα. Η παρούσα εργασία -μια ακόμη ανάμεσα σε άλλες του είδους της- φιλοδοξεί να συμβάλει στον γενικότερο τομέα των εορταστικών εκδηλώσεων, χωρίς να διεκδικεί την πρωτοτυπία ή την τελειότητα. Ακόμα, να αποτελέσει ένα κίνητρο για κάτι καλύτερο και, κυρίως, να δώσει μήνυμα αισιοδοξίας ότι πολλά μπορούν να γίνουν, ακόμα κι όταν τα μέσα που διαθέτει το σχολείο είναι πενιχρά. Γιατί, αν περιμέναμε να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις για μια τέλεια γιορτή ή μια τέλεια θεατρική παράσταση (με σκηνικά, κουστούμια κλπ.), ίσως δε θα τις απολαμβάναμε ποτέ. Πλήρως εξοπλισμένες σχολικές αίθουσες για εορταστικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις ας μην περιμένουμε, λοιπόν. Αρκεί πρώτα η θέληση και το μεράκι κι έρχονται δεύτερα τα υπόλοιπα. Ο μαθητής θα θυμάται την προσπάθεια ή τη συμμετοχή του -την ουσία δηλαδή- που, πολλές φορές, χάνεται μέσα στην επάρκεια των υπολοίπων. Όσο για το μαθητικό κοινό, που παρακολουθεί, μπαίνει κι αυτό με τη σειρά του στη διαδικασία της γιορτής. Προσαρμόζεται στην υπάρχουσα κατάσταση, αφουγκράζεται με μεγαλύτερη προσοχή, όταν δεν επαρκούν τα μικρόφωνα, ή βολεύεται στις ξύλινες καρέκλες, αφού δεν υπάρχουν αναπαυτικές πολυθρόνες. Αλλωστε, με πόση νοσταλγία δε γυρίζουμε στα χρόνια εκείνα που, ως μικροί μαθητές, συμμετείχαμε στην προετοιμασία μιας σχολικής γιορτής ή μιας θεατρικής παράστασης, οι οποίες αποτελούν το μέρος εκείνο της παιδείας που αβίαστα «παιδεύει» χωρίς να... παιδεύει. Γι αυτό, οι σχολικές γιορτές -όσο υπάρχουν και με τις συνθήκες που υπάρχουν- μπορούν να γίνουν το ευχάριστο κομμάτι της σχολικής ζωής, κι όχι αγγαρεία για μαθητές και... εκπαιδευτικούς. Σ αυτό το τελευταίο έρχεται να δώσει κάποια βοήθεια το βιβλίο αυτό. Έτσι, στις σελίδες του αξιοποιούνται κείμενα επωνύμων συγγραφέων, αλλά και αγνώστων, παλαιοτέρων και συγχρόνων. Πολλά απ αυτά ανήκουν στους ίδιους τους πρωταγωνιστές των εθνικών γεγονότων.
Η επιλογή των έργων έγινε με κύριο κριτήριο τη σαφήνεια ή τη συντομία. Αλλα είναι αποσπάσματα και άλλα έχουν ελαφρώς διασκευαστεί, ώστε να είναι περισσότερο κατανοητά στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όπου θεωρήθηκε απαραίτητο, απλοποιήθηκε η γλωσσική μορφή τους, για τον ίδιο, όπως και πιο πάνω, σκοπό.
Το υλικό είναι κατανεμημένο σε ενότητες κατά εθνική εορτή, σύμφωνα με τη χρονολογική τους σειρά, όπως εορτάζονται στο σχολείο.
Έτσι, γίνεται αρχή με τις ενότητες για:
τον Μακεδονικό Αγώνα,
την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης,
τη γιορτή της Σημαίας,
που πλαισιώνονται από ομιλίες, ποιήματα, πεζά και τραγούδια. Ακολουθούν οι ενότητες για το:
Έπος του 1940 με την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση,
την εξέγερση του Πολυτεχνείου και, τέλος,
την εθνεγερσία της 25ης Μαρτίου 1821.
Γι αυτές τις τρεις τελευταίες γιορτές προστίθενται επιπλέον και κάποια θεατρικά.
Τα θεατρικά κείμενα έχουν απλή διάρθρωση και δεν απαιτούν πολύπλοκα σκηνικά. Αποτελούν πιο πολύ σκηνές-εικόνες, που σκοπό έχουν να δώσουν μια μικρή γεύση από την εποχή εκείνη μαζί με κάποια πληροφοριακά ιστορικά στοιχεία. Γι αυτό είναι σύντομα και, σχεδόν όλα, μονόπρακτα. Έτσι, οι μαθητές μπορούν να τα δουλέψουν χωρίς πολύ κόπο, διαθέτοντας ελάχιστο μόνο από τον πολύτιμο χρόνο τους.
Τέλος, σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση μιας επετείου θα μπορούσαν να παίξουν πιστεύουμε τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα και πηγές μέσα από το διαδίκτυο. Θέλοντας να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την επαφή του εκπαιδευτικού με τα μέσα αυτά, συμπεριλάβαμε στην έκδοση και ένα δωρεάν συνοδευτικό CD-ROM, στο οποίο βρίσκει κανείς πλούσιο εικαστικό υλικό, οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και τραγούδια, καθώς και δείγματα του τρόπου αξιοποίησης του υλικού αυτού σε έναν εορτασμό.
Με την ελπίδα ότι το παρόν πόνημα θα αποτελέσει μια ακόμη προσφορά στον τομέα των εορταστικών εκδηλώσεων στο σχολείο, ευχόμαστε επιτυχία σε κάθε διοργάνωσή τους.

Τι περιέχει το CD-ROM
Το υλικό είναι οργανωμένο σύμφωνα με τις θεματικές ενότητες του βιβλίου.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρει ο χρήστης στην αρχική σελίδα του CD.

http://www.biblioasi.gr/product_info.php?products_id=176222http://www.biblioasi.gr/product_info.php?products_id=176222

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...