www.biblioasi.gr

www.biblioasi.gr
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη στο χώρο μου.

www.biblioasi.gr





170,000 τίτλοι βιβλίων... Όπως και να το πεις το βιβλίο θα το βρεις!!!



biblioasi.gr

Σελίδες

Digital Clock

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ
1.4.1935: Γεννήθηκε στη Νέα Κρώμνη Δράμας από γονείς πρόσφυγες, τον Ιωάννη Κακουλίδη και την Θεοδοσία Χιονίδη. Οι ευσεβείς γονείς του, Πόντιοι από την Κερασούντα, πριν από το 1922 εκπατρίστηκαν αρχικά στη Ρωσία και ύστερα στην Ελλάδα, όπου εγκαταστάθηκαν στη Δράμα. Στην Οδησσό, γεννήθηκε ο αείμνηστος αδελφός του Νίκος, που ήταν, μαζί με τον πατέρα του, οι δάσκαλοί του στη βυζαντινή μουσική.
1938: Η οικογένειά του, οι γονείς και τα πέντε παιδιά τους, εγκαθίσταται στην Κατερίνη, όπου ήταν και οι λοιποί πρόσφυγες συγγενείς, πόλη από την οποία έχει τις πρώτες παιδικές αναμνήσεις.
1942: Σε ηλικία 7 ετών ανέβηκε για πρώτη φορά στο αναλόγιο του ναού της Αγίας Τριάδος, όπου πρωτοψάλτης ήταν ο αδελφός του Νίκος, και μαθήτευσε δίπλα του, μέχρι τη στράτευση του αδελφού του. Στη συνέχεια, μαθήτευσε δίπλα στον πατέρα του, στον Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του, αν και τσαγκάρης στο επάγγελμα, ήταν άριστος γνώστης της βυζαντινής μουσικής, μαθητής του Βασιλάκη Χρηστίδη, μεγάλου πρωτοψάλτη της Πόλης και χρημάτισε πρωτοψάλτης στην Κερασούντα, μέχρι τον ξεριζωμό των Ποντίων. Έτσι, ο Γ. Κ., χωρίς ακόμη να γνωρίζει βυζαντινές νότες, σε ηλικία 15 ετών, έψαλλε ακόμη και αργές δοξολογίες, από τα ακούσματα του πατέρα του, ο οποίος, σε όλη του τη ζωή, όποια ασχολία κι αν είχε, συνήθιζε να σιγοψάλλει. Στο διάστημα αυτό, ο Γ. Κ. γίνεται μέλος της μπάντας του Δήμου Κατερίνης, επιλέγοντας τα κρουστά, για να αποφεύγει τη φωνητική ταλαιπωρία.
1952: Εγκαταλείπει το εξατάξιο Γυμνάσιο Κατερίνης, στην Δ΄ τάξη, και μεταβαίνει στην Καβάλα, όπου στον Ι. Ν. του Αγίου Νικολάου ψάλλει ο αείμνηστος αδελφός του Νίκος. Εκεί, για δύο χρόνια περίπου, αφιερώνεται αποκλειστικά στην εκμάθηση της βυζαντινής μουσικής, με δάσκαλο τον αδελφό του, ο οποίος τον εισάγει στα δύσκολα μονοπάτια της ψαλτικής τέχνης.
1954: Επιστρέφει στην Κατερίνη, και για ένα εξάμηνο, αναλαμβάνει το πρώτο του αναλόγιο, ως αριστερός ψάλτης στον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου Περίστασης, και στη συνέχεια ως δεξιός ψάλτης στον Ι. Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη συνοικία Καταφιώτικα της Κατερίνης.
1955-1957: Στρατεύεται και υπηρετεί στην ΣΤ΄ Μεραρχία στο Κιλκίς, με ειδικότητα μουσικός της Μπάντας.
1958: Μη έχοντας συγκεκριμένη επαγγελματική απασχόληση, και ύστερα από προτροπή του αδελφού του Νίκου, μεταβαίνει στην Καβάλα, όπου εργάζεται ως πωλητής υφασμάτων σε κατάστημα, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνει αριστερός ψάλτης στον Ι. Ν. του Αγίου Νικολάου, με δεξιό τον αδελφό και δάσκαλό του, κοντά στον οποίο τελειοποιείται.
1960: Ο αδελφός του Νίκος έρχεται στην Αθήνα, ως πρωτοψάλτης στον Ι. Ν. της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στο Αιγάλεω. Μετά από λίγους μήνες, ο Γ. Κ. τον ακολουθεί, ως αριστερός ψάλτης στον ίδιο ναό. Έτσι, συνεχίζει μαζί του, ακολουθώντας τον σε δραστηριότητες τόσο στο αναλόγιο, όσο και  εκτός αυτού για μια τριετία. Στο διάστημα αυτό, δημιουργούν σιγά – σιγά πολυμελή βυζαντινή χορωδία, με έδρα την περιοχή του Αιγάλεω. Η χορωδία τους ψάλλει στον Ι. Ν. της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και γίνεται γνωστή ευρύτερα, με συναυλίες που δίνει σε μεγάλες αίθουσας της Αθήνα, όπως την αίθουσα του Παρνασσού. Παράλληλα, η χορωδία των «Αδελφών Κακουλίδη» κάνει εκπομπές με βυζαντινούς ύμνους στους δύο μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς, την ΥΕΝΕΔ και το ΕΙΡ, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Οι εκπομπές αυτές συνεχίζονται χωρίς διακοπή, μέχρι το 1967.
1963: Ο αδελφός του Νίκος αναλαμβάνει το δεξιό αναλόγιο του Ι. Ν. της Αγίας
Βαρβάρας Πατησίων και ο ίδιος το δεξιό αναλόγιο του Ι. Ν. του Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού. Κατά τον ίδιο χρόνο νυμφεύεται την Παναγιώτα Ελευθεριάδου, με την οποία θα αποκτήσει δύο γιούς και έναν εγγονό.
1965: Αναλαμβάνει  το  δεξιό  αναλόγιο  του Ι. Ν. του Αγίου Αιμιλιανού στο λόφο Σκουζέ. 
1967: Ο αδελφός του Νίκος προσκαλείται από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, και μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α., όπου αναλαμβάνει πρωτοψάλτης σε Ιερούς Ναούς, ιδρύει σχολή βυζαντινής μουσικής, δημιουργεί πλούσιο έργο και παίρνει τον τίτλο του Πρωτοψάλτη Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Εν τω μεταξύ, ο Γ. Κ. αναλαμβάνει πρωτοψάλτης στον Ι. Ν. της Αγίας Βαρβάρας Πατησίων, συνεχίζοντας παράλληλα τις δραστηριότητες της βυζαντινής χορωδίας του. Θητεύει κοντά στο μεγάλο θεωρητικό αείμνηστο Σίμωνα Καρρά, και τον βοηθά στο έργο του συλλόγου του. Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις εκπομπές στο ραδιόφωνο, μέχρι το 1968, οπότε αρχίζει στην ΕΡΤ τις τηλεοπτικές εκπομπές, για μια πενταετία. Έτσι, η βυζαντινή χορωδία του και ο ίδιος καταξιώνεται όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και στο εξωτερικό. Η ποντιακή καταγωγή του τον ωθεί να καταγράψει σε βυζαντινή μουσική ποντιακά τραγούδια αλλά και άλλα δημοτικά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, όπως και κάλαντα. Συνεργάζεται και αντλεί στοιχεία από γέροντες Ποντίους, από το «αρχείο του Πόντου» και από το σύλλογο «Αργοναύτες Κομνηνοί» που εδρεύει στην Καλλιθέα. Εκεί τον συναντά ο Επίσκοπος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ο Λαοδικείας αείμνηστος κ. Μάξιμος. Ήταν γιος του μεγ. Πρωτοψάλτη της μητρόπολης Τραπεζούντος Τριαντάφυλλου Γεωργιάδη. Του παρέδωσε σειρά ποντιακών τραγουδιών που είχαν καταγραφεί από τον πατέρα του, με την παράκληση να φροντίσει ώστε να γίνει έκδοσή τους σε LP δίσκο, στη μνήμη του πατέρα του. Η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε από τον Γ. Κ., το 1977, οπότε κυκλοφόρησε συλλεκτικός LP δίσκος με επιλεγμένα ποντιακά τραγούδια.
1979: Μετά από προτροπή της αδελφότητας «Η ΖΩΗ», κυκλοφορεί 13 δίσκους LP με βυζαντινούς ύμνους.
1980: Αποχωρεί από τον Ι. Ν. της Αγίας Βαρβάρας Πατησίων και αναλαμβάνει πρωτοψάλτης στον Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Πειραιά, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις δραστηριότητές του στο χώρο της βυζαντινής μουσικής.
1982: Στις Η.Π.Α. πεθαίνει ο αδελφός του Νίκος, αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό. Ο Γ. Κ. έρχεται σε επαφή με τον μακαριστό Ιάκωβο και μεταβαίνει επί σειρά ετών στις Η.Π.Α. κάθε καλοκαίρι, για 3 μήνες, συνεχίζοντας το έργο του αδελφού του.
1983: Αρχίζει τη συγγραφή βιβλίων βυζαντινής μουσικής. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει συνολικά 13 βιβλία που περιέχουν ύμνους των βασικών ιερών ακολουθών (Εσπερινού, ΄Ορθρου, Θ. Λειτουργίας κ.λ.π.), βιβλία σχετικά με τη θεωρία της  βυζαντινής μουσικής, καθώς και βιβλία για πρακτικούς ιεροψάλτες. Μετά από προτροπή του μακαριστού Ιακώβου, εκδίδει βιβλίο με δημοτικά και ποντιακά τραγούδια (100 περίπου), με ελληνική και λατινική γραφή, σε βυζαντινή και ευρωπαϊκή μουσική παράλληλα. Την ίδια εποχή, σε συνεργασία με τον αείμνηστο καθηγητή της πληροφορικής Απόστολο Μαυρόπουλο, επινοεί το βυζαντινό όργανο «ΚΡΗΠΙΔΑ», το οποίο αποδίδει με απόλυτη ακρίβεια όλα τα διαστήματα της βυζαντινής μουσικής και είναι στο είδος του μοναδικό.
1986: Αναλαμβάνει πρωτοψάλτης στον Ι. Ν.  των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κολωνού, συνεχίζοντας τις εμφανίσεις με τη χορωδία του όχι μόνο στην Ελλάδα (Δημήτρια Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Αθηνών, Hilton, Θέατρο Ηρώδου Αττικού, Αρχαιολογική Εταιρεία, Εταιρία Φίλων του Λαού, Παλλάς, κ.ά.), αλλά και στο εξωτερικό (Κίεβο).
2000: Αποχωρεί από το αναλόγιο, συνταξιοδοτούμενος, αλλά συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα. Ανανεώνει τα μέλη της χορωδίας του, εκπαιδεύει νέους μαθητές και μεταβαίνει με την 25μελή μικτή χορωδία του όπου του ζητηθεί ανά την Ελλάδα, αφιλοκερδώς. Εκδίδει σειρά ειδικών μουσικών βιβλίων που περιλαμβάνουν ακολουθίες εορτών αγίων όλου του έτους, καθώς και ακολουθίες των μεγάλων εορτών (περισσότερες από 100), τα οποία είναι μοναδικά και ηχογραφημένα σε ψηφιακούς δίσκους, όπως εξάλλου και τα προαναφερθέντα μουσικά βιβλία (200 και πλέον έργα). Σε ψηφιακούς δίσκους, επίσης, έχουν καταγραφεί και τα τραγούδια (δημοτικά και ποντιακά).    

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ακούραστα μέχρι και σήμερα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με μέλη της χορωδίας του στον Ι. Ν. του Ολυμπιακού Χωριού αφιλοκερδώς, ασχολούμενος καθημερινά με τη συγγραφή νέων βιβλίων και τη διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής



Βιβλιογραφία
Βυζαντινή Θεία Λειτουργία Βυζαντινός εσπερινός Βυζαντινός όρθρος
Ελληνικά δημοτικά τραγούδια Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς Η αίρεση της τίγρης
Η αίρεση της τίγρης Η μαύρη κούρσα του κυρίου Καρούζου Θεωρία και πράξη της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής
Θεωρία και Πράξη της Βυζαντινής μουσικής Μουσικό εγκόλπιο του ιεροψάλτου Μουσικόν μηναίον Ι Δεκέμβριος-Ιανουάριος
Μουσικόν μηναίον ΙΙ Φεβρουάριος έως Νοέμβριος Μουσικόν πεντηκοστάριον Μουσικόν τριώδιον
Οπτικοακουστικό σύστημα εκμάθησης της Βυζαντινής Μουσικής Ι - CD 40 Οπτικοακουστικό σύστημα εκμάθησης της Βυζαντινής Μουσικής ΙΙ - CD 41 Οπτικοακουστικό σύστημα εκμάθησης της Βυζαντινής Μουσικής ΙΙΙ - CD 42
Πρακτική μέθοδος εκμάθησης της ψαλτικής τέχνης Προσόμοια κατ ήχον - CD 11 Το απόλυτο ρόδο
Το παλιό ποίημα του Ευαγγελισμού

 Για αγορά του βιβλίου πατήστε εδώ.....http://www.biblioasi.gr/index.php?manufacturers_id=897

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...