Συγγραφέας: Paul Freedman | |||||
Εκδότης: Κονιδάρης | |||||
Μετάφραση: Σιδέρη, Ντίνα | |||||
Αριθμός Σελίδων: 304 | |||||
Έτος Έκδοσης: 04-2010 Απαραίτητο συστατικό σχεδόν σε κάθε συνταγή της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, τα μπαχαρικά παραμένουν το επίκεντρο όχι μόνο της μαγειρικής, αλλά και μιας φανταστικής παγκόσμιας θεώρησης του εξωτικού και του ευώδους. Από τα ταξίδια του Κολόμβου και του Ντα Γκάμα στην Αμερική, στην Αφρική και την Ινδία, μέχρι τη Χίο, τόπο παραγωγής της γνωστής σε όλους μας μαστίχας, αυτό το βιβλίο μάς ταξιδεύει στην ιστορία των μπαχαρικών, "αρωματίζοντας" την καθημερινότητα της μεσαιωνικής Ευρώπης. Ο Φρίντμαν γράφει μια ταξιδιωτική εμπειρία για αναγνώστες ταξιδιωτικών βιβλίων, μια ιστορικο-κοινωνική μελέτη για τους ειδικούς, μια διαφορετική πρόταση για τους λάτρεις των μπαχαρικών και τους γνώστες της ελληνικής -και όχι μόνο- κουζίνας. Το "Μπαχαρικά και μεσαιωνική φαντασία" είναι μια μελέτη, αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας και συγκέντρωσης πληροφοριών γύρω από τις ιατρικές, γαστρονομικές και θρησκευτικές γνώσεις για τα μπαχαρικά. Γιατί τα μπαχαρικά ήταν τόσο δημοφιλή, γιατί είχαν αρκετή ζήτηση ώστε να τα φέρνουν οι έμποροι στην Ευρώπη από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου; Ο Πολ Φρίντμαν μελετάει την ιστορία, τη γεωγραφία, την οικονομία και τις γευστικές προτιμήσεις του Μεσαίωνα για ν ανακαλύψει τους εκπληκτικά διαφορετικούς τρόπους της χρήσης των μπαχαρικών - στην περίπλοκη μεσαιωνική κουζίνα, στην αντιμετώπιση των ασθενειών, στην προαγωγή της ευεξίας, και για τον αρωματισμό σημαντικών τελετουργιών της Εκκλησίας. Ξεκινώντας από τη γοητευτική θεώρηση των μπαχαρικών ως του ελιξιρίου της ζωής, ο συγγραφέας ζωγραφίζει τον καμβά της κοινωνίας της μεσαιωνικής Ευρώπης, διαλύοντας πολλούς κοινώς αποδεκτούς μύθους. Πληροφορίες Συγγραφέα
|
Τετάρτη 27 Απριλίου 2011
Μπαχαρικά και μεσαιωνική φαντασία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου