www.biblioasi.gr

www.biblioasi.gr
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη στο χώρο μου.

www.biblioasi.gr





170,000 τίτλοι βιβλίων... Όπως και να το πεις το βιβλίο θα το βρεις!!!



biblioasi.gr

Σελίδες

Digital Clock

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ: ΑΥΤΙ: ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΑΚΟΗΣ

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ: ΑΥΤΙ: ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΑΚΟΗΣ


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΟΥ
Το αυτί αποτελείται από τρία μέρη: Το έξω αυτί, το μεσαίο αυτί, το εσωτερικό αυτί. Το έξω αυτί αποτελείται από την κόγχη, τον ακουστικό πόρο, που φράσσεται από το τύμπανο. Το μεσαίο αυτί είναι κοιλότητα με αέρα, που χωρίζεται από το έξω αυτί με το τύμπανο και από το εσωτερικό αυτί με μεμβράνες, που κλείνουν δύο θυρίδες, τη στρογγυλή θυρίδα και την ωοειδή θυρίδα.

Μέσα στην κοιλότητα αυτή υπάρχουν τα ακουστικά μικρά κοκαλάκια: σφύρα, άκμονας, αναβολέας. Αυτά αποτελούν σύστημα μοχλών και συνδέουν το τύμπανο με την ωοειδή θυρίδα. Υπάρχει επίσης και η ευσταχιανή σάλπιγγα, που συνδέει την ακουστική αυτή κοιλότητα με τη στοματική κοιλότητα κι έτσι η πίεση και από τα δύο μέρη του τύμπανου είναι ίδια. Το εσωτερικό αυτί είναι πιο πολύπλοκο και γεμάτο υγρό.

Για την αίσθηση της ακοής αυτό που ενδιαφέρει είναι ο κοχλίας που είναι και το πιο σπουδαίο τμήμα από το όργανο της ακοής. Αποτελείται από σωλήνα τυλιγμένο σε σχήμα κοχλία γεμάτο από υγρό και χωρίζεται σε δυο μέρη με το βασικό υμένα μέχρι το τέρμα του κοχλία. Στον υμένα αυτό βρίσκεται και το όργανο του Κόρτι, στο οποίο καταλήγουν οι ίνες των ακουστικών νεύρων.

Ο ήχος διαδίδεται στο έξω αυτί με τον αέρα, στο μεσαίο αυτί με τα κοκαλάκια, στο εσωτερικό με το υγρό που υπάρχει εκεί. Αναλυτικότερα, τα ηχητικά κύματα αναγκάζουν το τύμπανο να κινηθεί με ορισμένη συχνότητα κι αυτό με τη σειρά του, κινεί με την ίδια συχνότητα τα κοκαλάκια, επηρεάζει τα κύτταρα του Κόρτι, που βρίσκονται στο παλλόμενο σημείο του υμένα και, στη συνέχεια, καταλήγει, με τα ακουστικά νεύρα, στον εγκέφαλο. Παθήσεις του αυτιού είναι η κώφωση και η ωτοσκλήρυνση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...